Lodjur

 
Lodjuret är ett stort, skyggt kattdjur som lever i våra svenska skogar. Tillsammans med sina släktingar vildkatten och iberisk lo är lodjuret det enda kattdjur som bor på det norra halvklotet. De övriga 37 släktingarna lever i Afrika och Asien.
 
Lons päls är guldbrun med lite olika fläckar här och där. Den har två svarta tofsar på öronen och ser ut som en stor katt fast med en mindre svans. På vintern blir pälsen tjockare och mer gråvit. Äldre lodjur får en kraftig pälskrage runt halsen under vintern.
 
För att få mat jagar lodjuret rådjur, ren, hare och skogsfågel. När lodjuret jagar smyger det sig på sitt byte, mycket sakta för att sedan attackera bytet. Misslyckas attacken så börjar lodjuret om igen.
 
Lodjuret lever ensamt och trivs bra i skogen, gärna i berg. Lodjursungarna föds i maj-juni och följer sedan med sin mamma i cirka ett år innan det är dags att leva livet på egen hand.
 
Idag lever ungefär 1400 lodjur i Sverige.
 
Lodjur