Brunbjörn

 
Björnen är ett stort och mäktigt djur som trivs i våra skogar. Den lever ensam i sitt område där den strövar runt och äter örter, bär och rötter som den huvudsakligen lever av. Och den är stor i maten! En björn som väger 100 kg kan på en dag äta 60 liter bär. Björnen äter också kött. Mest blir det myror och döda djur.
 
Brunbjörnen är allt ifrån ljust guldbrun till nästan svart och har en puckel mellan skuldrorna. Den har åtta olika släktingar spridda runtomkring på jorden.
 
På senhösten går björnen i ide för då finns det ingen mat att hitta i skogen. Under januari-februari brukar björnhonan föda sina ungar i idet. De är jättesmå! Inte större än en ekorre! Ungarna följer sin mamma i ett år för att sedan hitta egna ställen att bo på.
 
Många är rädda för björnar men det finns ingen större anledning till oro. En björn som får vara ifred är sällan farlig. Eftersom björnen är så bra på att lukta och höra så märker den en människa långt innan människan ser den. Vill du inte möta en björn i skogen är det därför bara att sjunga och småprata lite när du går i blåbärsriset och så kommer du nästan garanterat inte att möta någon björn.
 
brunbjörn